Je kan er niet meer omheen, de energieprijzen swingen de pan uit en lijken niet snel te gaan dalen. Met deze tips kan je energie en water besparen in de badkamer zonder meteen over te schakelen op een spartaans badritueel met een emmer koud water bij kaarslicht.
Douche vs. bad
Een heerlijk warm bad kan zalig zijn om te relaxen maar je verbruikt ook heel wat water en energie om die badkuip te vullen. Wat vaker een douche nemen in plaats van telkens je bad te laten vollopen, is al meteen een gemakkelijke besparing op je waterrekening. Toch zin in een wellness-moment tijdens je doucheritueel? Dan kan je kiezen voor een waterbesparende douchekop, van Grohe bijvoorbeeld, met masserende straalfunctie. Een weldaad voor stramme spieren!
Thermostaatkraan
Investeren in kwaliteitsvolle kranen in je badkamer helpt niet alleen je waterverbruik te beperken maar ook je energiefactuur. Met een thermostaatkraan warmt je water sneller op tot de gewenste temperatuur. Nadeel van deze kranen is dat je cv-ketel telkens aanslaat als je de kraan niet helemaal op koud zet, ook als je maar snel even water neemt. Aan de wastafel is het daarom interessant om te opteren voor een energiebesparende kraan met een zogenaamde nul-stand. Dat wil zeggen dat je cv-ketel niet aanslaat en dus geen energie verbruikt wanneer je snel even water neemt om vlug je handen te wassen of je tanden te poetsen.
Korter douchen
Nog meer water kan je besparen door je tijd onder de douche in te korten. Simpel maar wel heel efficiënt. Met een leuke timer of een playlist hou je je tijd gemakkelijk in de gaten. Een andere optie is om, net zoals het bij het tandenpoetsen, de kraan even dicht te draaien wanneer je je wast. Ook dat is een gemakkelijke manier om water te besparen.
Isoleer je bad
Neem je toch graag een lang heet bad, dan is het een goed idee om je bad te isoleren. Zo blijft het badwater langer warm en hoef je niet regelmatig bij te vullen. Eenvoudig en efficiënt.
Toch verbouwen?
Een aantal energiebesparende aanpassingen zijn zeker het overwegen waard wanneer je toch een verbouwing plant. Een warmtepomp en zonneboiler zijn al haast vanzelfsprekend. Vloerverwarming is ook zeker aan te raden. Maar minder bekend is een warmteterugwinningssysteem of WTW. Dit systeem recupereert de warmte van het wegstromende water om koud water op te warmen. Je thermostatische kraan heeft dan minder warm water nodig om de juiste temperatuur te bereiken.