Kaki fruit ofwel sharonfruit is een van de weinige vruchten juist in de winter heel goed te krijgen is in de supermarkten. Kaki fruit smaakt iets anders dan andere soorten fruit, maar is wel lekker zoet en heel geschikt als tussendoortje. Sommigen vinden dat het naar abrikozen smaakt, maar je hoort ook weleens een vergelijking met de smaak van banaan, perzik of druiven.

 

 Wat is een kaki?

Wanneer u op zoek bent deze vrucht in de supermarkt, vindt u deze vaak onder de naam ‘kaki’. Sharonfruit valt ook onder deze soort. Kaki is echter wat groter en ronder, sharonfruit heeft een wat meer vierkante vorm. Daarnaast is kaki fruit donkerder oranje dan sharonfruit. Kaki fruit groeit aan bomen in de bergen van Italië, Azië en Nieuw-Zeeland.

 

Kaki
KAKI Fruit

 Wanneer is kaki fruit te krijgen?

Kaki fruit is in november tot en met februari goed te krijgen in de supermarkten. Ook op de markt kunt u vaak kaki fruit vinden. Buiten deze maanden vindt u nog weleens kaki fruit op de markt, maar niet in de supermarkt. Kaki fruit vult erg goed en soms is een halve al genoeg als tussendoortje bijvoorbeeld in de yoghurt.

 

 Waar moet u op letten?

Kaki fruit moet goed rijp zijn voordat u ze kunt eten. Wanneer kaki’s niet goed rijp zijn kunnen ze tannine bevatten. Dit is looizuur en is schadelijk voor uw lichaam. Ze zijn bovendien ook niet lekker wanneer ze nog niet rijp zijn. De smaak wordt in dat geval heel bitter. Wanneer u met uw vinger de vrucht een beetje in kunt duwen en zacht wordt, dan zijn ze rijp. Ook kunt u een rijpe kaki herkennen aan de schil die wat glanzender en glaziger wordt. Sharonfruit wordt vaak wat eerder rijp dan kaki. Bij kaki duurt het dus wat langer voordat u het kunt eten. Als u de kaki meteen wilt eten dan moet de vrucht al glazig en zacht zijn. Wanneer u ‘m pas over een paar dagen wilt eten, kies dan een wat hardere kaki.

 

 kaki bewaren

Hoe moet u de kaki bewaren?

Een kaki die nog niet rijp is kunt u het beste bewaren bij kamertemperatuur. Zo kan de vrucht langzaam verder rijp worden. Als u de kaki in een fruitschaal doet met een appel erbij gaat het rijpen nog sneller. Wanneer de vrucht rijp is kunt u deze tot ongeveer 2 weken bewaren in de koelkast.

 

Hoe gezond is kaki fruit?

Kaki fruit bevat veel voedingsvezels en vitamine C. Daarnaast bevat kaki ook bèta-caroteen, vitamine A, calcium, kalium, magnesium en foliumzuur. Kaki fruit is dus heel gezond om te eten! Uiteraard blijft het fruit en bevat het dus veel suikers, dus beperk het eten van kaki tot een tussendoortje.

 

Kaki eten

De kaki eten

Een kaki heeft doorgaans geen pitten, maar het kan wel. Verwijder het kroontje en spoel de vrucht af. De schil kunt u gewoon eten, maar niet iedereen vindt dat even lekker. Zorg er dus wel voor dat de kaki rijp is. U kunt ‘m zo eten, maar het is ook lekker om het door een salade te doen of in een bakje yoghurt of kwark. Combineer de salade met wat geiten- of saladekaas en walnoten. De kaki kunt u ook in een smoothie doen, bijvoorbeeld met ananas, kiwi en appel of in een kipgerecht. Ook kinderen vinden kaki fruit vaak erg lekker omdat het lekker zoet is. Kinderen vanaf 7 maanden kunnen deze vrucht prima eten als u deze in kleine blokjes snijd.

Kaki fruit of sharonfruit is dus gezond en de meeste mensen vinden het erg lekker! Heerlijk friszoet van smaak. Let er dus wel op dat u de kaki pas eet wanneer deze rijp is. Eet de vrucht zo, in een gerecht of in een smoothie met ander fruit.