Liberale Mutualiteit (LM) is een groep van ziekenfondsen, waarbij u terecht kunt voor terugbetalingen en uitkeringen. Daarnaast biedt het een aantal voordelen zoals geboortevoordelen, terugbetalingen voor brillen en psychologische begeleiding. Tevens kunt u medische hulpmiddelen lenen. Denk daarbij aan  het huren van een krukken of een ziekenhuisbed. 

Wat doet en wie is Liberale Mutualiteit?

Liberale Mutualiteit is dus een overkoepelende organisatie, waaronder een aantal liberale ziekenfondsen vallen. In 1963 werd de Landsbond opgericht. In België zijn er zes liberale ziekenfondsen, die zijn ontstaan uit fusies.

  • Liberale Mutualiteit Plus of LM Plus (regio’s West-Vlaanderen, Asse-Aalst, Antwerpen, omgeving Tienen en Limburg)
  • Liberale Mutualiteit Oost-Vlaanderen
  • Liberale Mutualiteit MUTPLUS.be
  • Mutualité Libérale Hainaut-Namur
  • Mutualité Libérale de Liège
  • Mutualité Libérale de Luxembourg

Bij de plaatselijke kantoren kunt u terecht voor terugbetaling van ziektebriefjes, administratieve hulp en wanneer u op zoek bent naar andere informatie. Er zijn kantoren in o.a. Brussel en Gent. Eén keer in de zes jaar kunnen leden hun ziekenfonds kiezen tijdens de Algemene Vergadering. Ook leggen ze het bedrag voor bijdragen vast en bepalen ze aanvullende diensten.

Ziekteverzekering

Iedereen is verplicht om zich aan te sluiten bij een ziekteverzekering. Uw ziekenfonds betaalt dus een groot deel van uw medische kosten terug. Ook betaalt uw ziekenfonds u een uitkering wanneer u niet kunt werken door medische omstandigheden of zwangerschap.

Uitkeringen

Wanneer u ziek bent en niet kunt werken, zwanger bent of een kind adopteert kunt u een uitkering krijgen van het ziekenfonds. Voor enkele weken, of voor langere periode. Meld aan het ziekenfonds wanneer u ziek bent of zwanger.

Terugbetalingen

Wanneer u bij een zorgverlener bent geweest krijgt u van hem of haar een ‘getuigschrift voor verstrekte hulp’. Dit getuigschrift is een bewijs dat u zorg heeft gehad en dat u recht heeft op terugbetaling van uw ziekteverzekering. Of u in aanmerking komt voor terugbetaling hangt af van de afspraken die zijn gemaakt tussen de zorgverleners en ziekenfondsen. Er zijn tevens verschillende tarieven voor terugbetaling. Het kan zijn dat u een deel zelf moet betalen. Medicatie moet eerst goedgekeurd worden door een arts voordat u een terugbetaling kunt krijgen.

De voordelen van Liberale Mutualiteit

Aangesloten zijn bij LM betekent dat u veel voordelen krijgt. Hieronder zetten we een paar voordelen op een rij.

baby Geboorte

Geboortevoordelen

Een van de voordelen die LM biedt zijn geboortevoordelen. Zo krijgt u een geboortepremie, waardebonnen en kraamzorg. Tijdens uw zwangerschap krijgt u 45 euro voor prenatale sessies, krijgt u een zwangerschapsconsulent aan huis en ontvangt u een waardebon ter waarde van 50 euro. De geboortepremie bedraagt bij LM Plus 320 euro. Daarnaast ontvangt u een borstvoedingspremie van 375 euro en een luiertussenkomst voor de eerste twee jaar.

 Wanneer u wilt genieten van allerlei voordelen kunt u zich aansluiten bij een van de liberale ziekenfondsen van Liberale Mutualiteit.

Rechts verzekering

Rechtsbijstand

Wanneer u lid bent van LM Plus kunt u aanspraak maken op rechtsbijstand. Dit is rechtsbijstand in verband met uw ziekteverzekering. Denk daarbij aan uw rechten en plichten als patiënt, een medisch ongeval of een medische fout die gemaakt is en uw zorgfacturen.

 

bril Verzekering

Optiek

De kosten voor de aankoop van een bril of lenzen kunnen behoorlijk oplopen. Bij LM Plus krijgt u ieder jaar 50 euro terug voor de aankoop van een bril of lenzen. Wanneer u uw ogen wilt laseren krijgt u 100 euro per oog.

solar ALTERNATIEVE

Alternatieve Zorg

Er zijn steeds meer mensen die gebruikmaken van alternatieve zorg. Daarom krijgt u bij LM een jaarlijkse tussenkomst tot 62 euro.