Voor jonge mensen kan het soms moeilijk zijn om elke maand de eindjes aan elkaar te knopen. Zeker wanneer je opeens ook verantwoordelijk bent voor één of meerdere kindjes, zie je soms misschien door het bos de bomen niet meer. Van luiers tot kinderopvang en alles daartussenin, de kosten kunnen snel oplopen. Gelukkig zijn er wel heel wat manieren om te besparen, zonder daarvoor alle plezier te moeten opofferen.

Budgetteren is belangrijk

Alles begint met een duidelijk budget. Neem dus eens de tijd om al je inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten. Kijk eens waar je geld eigenlijk naartoe gaat en bepaal waar je kunt besparen. Er bestaan verschillende apps die je kunnen helpen om je uitgaven netjes bij te houden en realistische doelen te stellen.

Budgetteren
 tweedehand

Kies voor tweedehands spullen

Kinderen groeien zo snel dat het soms voelt alsof je elke maand nieuwe kleding moet kopen. Maar waarom zou je veel geld betalen voor iets wat ze maar een paar keer zullen dragen? Tweedehands winkels, rommelmarkten en dergelijke zijn geweldig voor betaalbare kleding, speelgoed en babyuitzet. Het is bovendien niet alleen vriendelijk voor je portemonnee, maar ook voor het milieu! Dat geldt bovendien niet enkel voor babyspullen. Ook met tweedehandswagens, meubels, elektronica en dergelijke kan je flink wat geld besparen.

Minimaliseer onnodige uitgaven

Wees eerlijk tegen jezelf over wat je echt nodig hebt en wat gewoon extraatjes zijn. Abonnementen op streamingdiensten, maaltijdboxen en andere ‘luxe’ items kunnen snel oplopen. Je kan er voor kiezen om sommige van deze uitgaven te schrappen of te delen met vrienden of familie. Je zult versteld staan ​​hoeveel je kunt besparen door kritisch te kijken naar je maandelijkse uitgaven. Wil je een auto kopen maar valt dat eigenlijk onder die ‘luxe’ categorie? Neem dan eens een kijkje bij Touring CarSelect en misschien vind je daar wel een koopje.

Eet slim en plan maaltijden vooruit

Eten kan een grote hap uit je budget nemen, vooral als je vaak uit eten gaat of kant-en-klare maaltijden koopt. Door maaltijden van tevoren te plannen en te koken, kun je niet alleen geld besparen, maar ook gezondere keuzes maken voor je gezin. Een tip? Probeer een keer per week een maaltijd klaar te maken en in te vriezen voor drukke dagen. En vergeet niet om restjes opnieuw te gebruiken – dat is een geweldige manier om voedselverspilling te verminderen en geld te besparen.

 

maaltijden

Investeer in duurzame opties

Hoewel het verleidelijk kan zijn om altijd voor de goedkoopste optie te gaan, is het soms beter om te investeren in kwaliteit. Denk maar aan duurzame producten die langer meegaan, zoals herbruikbare luiers, hoogwaardig speelgoed dat niet snel kapot gaat en energiezuinige apparaten die je op de lange termijn geld besparen op je energierekening. Ja, de initiële kosten kunnen hoger zijn, maar op de lange termijn zul je merken dat het de moeite waard is.