Je hebt soms zo van die dagen waarop je je niet goed kan concentreren op je werk. Ook al doe je nog zo hard je best, je gedachten dwalen steeds af en je wordt steeds afgeleid. Het werk stapelt zich ook veel sneller op dan dat jij het kan afwerken. Herkenbaar, toch? Gelukkig bestaan er enkele simpele trucjes om je hoofd bij de zaak te houden.

koffie

Begin met een planning van je dag

Wanneer je oplijst wat je allemaal moet doen die dag, heb je meteen een overzicht van al jouw taken. Zo kan je heel gericht aan de slag. Plan je dag zo in dat je eerst alle prioritaire taken afwerkt. Dit bespaart je van stress op het einde van de dag om deze zaken nog te voltooien. Om je tijdmanagement skills tot een hoger niveau te tillen, kan je de Pomodorotechniek toepassen. Hierbij stel je een timer in op 25 minuten die je gebruikt om aan een taak te werken. Hierna neem je 3 minuten pauze. Genoeg tijd om bijvoorbeeld één van je ese pads in je koffiemachine te steken en een kopje koffie te maken. Dan is het weer tijd om gedurende 25 minuten te focussen. En zo verder. Na je vierde concentratieperiode van 25 minuten mag je een pauze nemen tussen de 15 en 30 minuten. Deze langere pauze kan je bijvoorbeeld gebruiken om een frisse lucht te nemen. Belangrijk detail: tijdens de periodes waarin je focust, werk je steeds aan een enkele taak, ga niet multitasken! 

Maak van je werkplek een prikkelarme omgeving

Een rustige omgeving zorgt voor veel minder afleiding, waardoor je minder uit je concentratie geraakt. Maar hoe maak je je werkplek vrij van prikkels? Begin alvast met het opruimen van je bureau: laat enkel liggen wat je echt nodig hebt, en berg andere spullen op zodat je ze makkelijk kan terugvinden. Probeer jezelf te verwijderen van storende geluiden, zoals het kopieermachine. Indien dit niet mogelijk is, zet dan een noise cancelling hoofdtelefoon op die het omgevingsgeluid uitschakelt. De grootste bron van afleiding is vaak echter je smartphone. De meldingen stromen binnen en elke keer dat je telefoon oplicht word je uit je concentratie gehaald. Idealiter leg je je smartphone gewoon weg, bijvoorbeeld in een lade of andere kamer. Te grote stap? Stel dan een dagelijkse limiet in op je smartphone op het gebruik van bepaalde apps. Wanneer je deze limiet bereikt, krijg je een melding en word je hieraan herinnerd. Indien je je smartphone toch nodig hebt, zet hem dan op ‘niet storen’. Je krijgt dan geen meldingen meer binnen, tenzij een van je favoriete contacten in je smartphone je belt. Zo blijf je toch bereikbaar zonder afleiding!

koffie

Beloon jezelf

Als je doelen voor jezelf opstelt en je jezelf beloont na het behalen van die doelen, ben je ook gemotiveerd om aan de slag te gaan. Je kan jezelf bijvoorbeeld belonen door je beste vriend of vriendin uit te nodigen om te genieten van jouw favoriete illy capsules en bij te kletsen. Of misschien komt vanavond wel de nieuwe aflevering uit van jouw favoriete serie waar je al een week op wacht. Jouw beloning kan eender wat zijn. Als jij er maar van geniet! Je zal zelf wel merken dat een beloning op het einde van de dag ervoor zorgt dat je doorheen de dag sneller en efficiënter te werk gaat.