Het Gentse Universitair Ziekenhuis, ofwel UZ Gent, heeft sinds kort een nieuwe MUG-wagen. Hij is een stuk veiliger voor artsen en er kan veel meer op een veilige manier in meegenomen worden zoals medische materialen en apparatuur. Het UZ Gent is het eerste ziekenhuis dat de nieuwe MUG in gebruik neemt.
De Spoedgevallendienst van het UZ Gent
De Spoedgevallendienst maakt deel uit van de sector Kritieke diensten van het UZ Gent. De afdelingen Medische en Chirurgische Intensieve zorg, Brandwondencentrum, Post-anesthesie zorgafdeling en het operatiecomplex vallen ook onder deze sector. Het ligt achter de campus van het UZ Gent en staat 24 uur per dag klaar om naar patiënten te kunnen rijden en te behandelen.
Het ziekenhuis naar de patiënt
Een MUG moet zeer snel kunnen komen bij een noodsituatie en daarnaast moet het medisch hulpverlenend materiaal kunnen vervoeren. Men zegt dat de laadcapaciteit van de huidige moderne SUV’s beter kan. Het komt namelijk vaak voor dat artsen meer materiaal nodig hebben maar doordat het voertuig vaak te klein was kon dat niet meegenomen worden. Het ziekenhuis moet dus echt naar de patiënt toe komen.
De oplossing voor het UZ Gent
UZ Gent begon vorig jaar met het zoeken naar een oplossing. Zo werd er nagedacht over de inrichting van een MUG en wat er allemaal bij komt kijken wanneer dit vervoersmiddel. UZ Gent geeft aan dat ze een mooie oplossing hebben gevonden. Het coronavirus heeft er echter voor gezorgd dat de ontwikkeling van de voertuigen werd vertraagd.
Meer laadruimte en veiliger
De nieuwe MUG van het UZ Gent die een stuk groter is dan het vorige voertuig is een stuk veiliger om in te werken. Bij de vorige voertuigen lagen alle medische hulpmiddelen in de kofferbak en dat kost tijd voor artsen. Steeds wanneer een wagen aankomt bij de patiënt moeten artsen naar achteren lopen en dat is niet veilig, zeker wanneer ze langs de weg moeten staan. Bij de nieuwe MUG ligt het materiaal dat minder hard nodig is achterin de wagen. Al het materiaal dat hard nodig is ligt binnen handbereik. Tenslotte zit de ambulancer achter het stuur en een arts rijdt erachteraan. De ambulancers krijgen tevens een slipcursus zodat ze voorbereid zijn op allerlei situaties in het verkeer.
Tot nu toe zijn de artsen en hulpverleners van het UZ Gent zeer tevreden over de nieuwe MUG. Over een paar maanden moeten ze een beslissing nemen over of ze door willen gaan met dit voertuig, maar de eerste berichten zijn zeer positief.