Waarom kiezen voor een tunnelserre

 

Er zijn een groot aantal tuinkassen te koop: de traditionele kas, in polycarbonaat of glas, de minikas om het ruimtebeslag te verminderen, en ten slotte het onderwerp dat ons interesseert, de tunnelserre. We kijken naar de redenen waarom goede tuiniers dit type kas aanraden.

Wat is een tunnelserre

 

Structuur van de tunnelserre

De meeste tunnelserres zijn gemaakt van grote metalen of kunststof hoepels waarop een flexibele kunststof folie is geplaatst. Om een betere isolatie te verkrijgen is het aan te raden de folie te verdubbelen.

De tunnelserre is gemakkelijk te herkennen aan zijn specifieke vorm vanwaar ook de naam komt. Ze wordt voornamelijk gebruikt voor de tuinbouw, omdat het de mogelijkheid biedt om groenten te verbouwen op grote oppervlakten op de grond en tegelijkertijd de productiekosten verlaagt.

De tunnelserre wordt ook gebruikt door hobbytuiniers voor vroege gewassen of voor vorstgevoelige planten. Gewassen die door de buitentemperatuur niet vroeger in het seizoen kunnen groeien kunnen in deze serre vroeg geplant worden.

Beeldhouwen
serre kopen

De voordelen van de tunnelserre

De tunnelserre heeft twee belangrijke voordelen die bijdragen aan de groeiende reputatie: de prijs en de bouw. De prijs van deze kas is de laagste op de markt, wat betekent dat meer mensen een serre kopen om hun gewassen efficiënt en met een beperkt budget te telen.

Ten tweede is de constructie vrij eenvoudig, waardoor het gemakkelijk is om het op te zetten en af te breken, wat in contrast staat met de inspanning die nodig is om een traditionele kas op te zetten.

De plaatsing en de inrichting van de tunnelserre

 

De inrichting van een tunnelserre is afhankelijk van twee factoren voor een goed gebruik: zonneschijn en de overwegende windrichting. De plaats moet een zonnige ruimte zijn die maximaal licht toelaat, omdat veel planten en grote daling van de temperatuur niet verdragen en ook veel licht nodig hebben. Het kiezen van een goede plaats voor de tunnelserre bevordert een snelle opwarming in koude periodes. Tussen de binnenkant van de kas en de buitenkant is het mogelijk om temperatuursverschillen tot 20° C te hebben.

De lengte van de kas moet naar het zuiden gericht zijn, wat het schaduweffect veroorzaakt door de hoepels vermindert. Je moet je ervan bewust zijn dat de wind de grootste vijand is van de tunnelserre. Het moet worden beschermd tegen windvlagen, waardoor het warmteverlies wordt beperkt. Het moet worden geplaatst onder de bescherming van een obstakel (muur, heg), maar op een respectabele afstand, zodat het niet in de schaduw komt te staan op de belangrijkste momenten van de dag.

serre kopen

Hoe onderhoud je een tunnelkas

 

tunnelkas

Het onderhoud van de tunnelserre is belangrijk bij de ontwikkeling van de planten. Zolang de planten groeien, komt er een groenachtige aanslag op de wanden van de kas . Levende planten ademen en producerer afval. De groene aanslag zet zich vast op de wanden waardoor ze minder aantrekkelijk wordt. Voer een of twee keer per jaar een grondige reiniging uit, die bestaat uit: het schoonmaken van de wanden, het onderhoud van het interieur en het controleren van het frame. Vermijd het gebruik van corrosieve of andere agressieve producten op de folie.

Groenten en planten kweken in je tunnelserre

 

Om een vroege groente- en fruitoogst te hebben, moet je het zaaien en planten starten in een tunnelserre om ze te beschermen tegen vorst en kou. Tunnelserres bestaan in verschillende oppervlaktes. Dit kan variëren van zes vierkante meter tot dertig vierkante meer en veel meer voor professionelen. Je hebt geen grote tunnelkas nodig om maar vijf tomatenplanten en tien salades te planten!

Je zult ervoor moeten zorgen dat je de tunnelserre in de buurt van een watertoevoer installeert, op een rijke bodem die idealiter in het oosten of westen ligt. Al het tuingereedschap moet ook binnen handbereik zijn. Om dit op te bergen schaf je je best een tuinhuis aan om alles netjes op te bergen. Tuinhuizen zijn ook de ideale opbergplaats voor grasmaaiers, fietsen…

TUINHUIZEN

Als je de grond eenmaal hebt voorbereid, hoef je alleen nog maar te zaaien en te planten.

Je kunt het hele jaar oogsten

  • Tijdens de koude maanden januari en februari oogst je met het zaaien van tomaten, paprika’s, aubergines, wortelen, sla… Probeer ook eens de vroege aardappelen eens door ze onder een dikke laag mulch te begraven.
  • In maart ga je door met zaaien, vooral met basilicum of courgette, die je al in mei kunt eten! Vergeet niet te beluchten als de zon schijnt door de deur overdag te openen, maar vergeet niet de deur ’s avonds te sluiten, want de nachten zijn nog steeds koud
  • In april is het tijd om tomaten en andere zomerplanten in de tunnelserre te verplanten. De eerste bonen en erwten kunnen worden geoogst.
  • In mei kun je komkommers, sperziebonen, spinazie…, zaaien en courgettes, nieuwe aardappelen, sla, aardbeien oogsten …
  • In juni gaat het zaaien door. Regelmatig water geven en beluchten, want de warmte kan de gewassen in kassen snel uitdrogen. Je kunt beginnen met het oogsten van tomaten, wortelen, sla, komkommers…
  • Juli en augustus zijn de maanden waarin je begint met het zaaien van de herfst- en wintergewassen (kool, bieten, snijbiet, rapen…). De deuren van de kas moeten open blijven. Er moet regelmatig water worden gegeven en er moet meer toezicht komen op ziekten en aanvallen van kleine dieren
  • In september gaat het zaaien en verplanten verder. Zomerplanten die het einde van hun leven bereiken, worden weggehaald of gesnoeid. Begin de deuren ’s nachts te sluiten.
  • Geef in oktober de voorkeur aan het zaaien van raketsla, spinazie, sla om te snijden, enz. Begin met het reinigen van de kas. Verzamel de laatste tomaten, inclusief de groene, en andere zomergroenten (aubergine, courgettes, paprika’s…).
  • In november en december is het rustig in de kas. Verplant de herfst-zaailingen, zaai salades (rucola, wintersla), bonen, erwten. Omdat een groot deel van de kas leeg is, kun je deze tijd benutten om de grond te bewerken door mest of compost te verspreiden. Als het koud is, gebruik dan winterzeilen om het verlies van sommige planten te voorkomen.

Zoals je kunt lezen geeft een tunnelserre je het hele jaar door de mogelijkheid om actief te zijn in je tuin. Bovendien geniet je het jaar door van plukverse groenten.