De techniek gaat steeds verder en dat merken we maar al te goed. Zo worden er steeds meer processen geautomatiseerd. Daar waar we eerst mensen voor nodig hadden, zijn er nu robots die dingen uitvoeren. Wat zijn de technologische trends van dit jaar?

Hyperautomatisering

Bij automatisering worden taken geautomatiseerd waar eerst mensen voor nodig waren. Bij hyperautomatisering wordt gebruik gemaakt van zeer geavanceerde technologieën. Denk hierbij aan kunstmatige intelligentie en machine learning. Zo worden allerlei processen geautomatiseerd en de kennis van mensen wordt vergroot. Het gaat bovendien verder dan alleen het automatiseren van tools. Het gaat ook om de verfijning van het automatiseren, door meer te ontdekken, analyseren, ontwerpen, meten en bewaken.

automatisering

Multi-experience

Er is steeds meer vraag naar rijke, digitale ervaringen zoals multi-experience. Multi-experience betekent dat de inzet van technologie niet zorgt voor één vorm van interactie, maar meerdere vormen van interactie. Gebruikersapplicaties worden steeds meer op andere manieren ingezet en op meerdere apparaten uitgerold. Denk bijvoorbeeld aan digitale interactie via verschillende touchpoints, waaronder mobiel, webbrowser en augmented reality. Webapplicaties zijn hierbij het meest populair. Er wordt verwacht dat mobiele applicaties de meeste impact zal gaan hebben.

IT

Democratisering

Met democratisering wordt technologie steeds meer toegankelijk voor iedereen en is een continu proces. Er komen steeds meer technologieën en gebruikersinterface ervaringen worden verbeterd. Steeds meer consumenten hebben toegang tot het gebruik en de aankoop van technologisch geavanceerde producten. Ook kunnen ze deelnemen aan de ontwikkeling van deze producten. De vraag van gebruikers van producten beïnvloedt deze ontwikkeling en leidt tot meer betaalbare en gebruiksvriendelijke producten.

Human Enhancement

Human

Human Enhancement betekent ook wel menselijke verbetering. Hierbij wordt technologie en wetenschap gebruikt om de cognitieve en fysieke ervaringen en prestaties van mensen te verbeteren. Mensen kunnen hiermee beter zien, horen en kunnen ze veel meer kilo’s tillen. Denk bijvoorbeeld aan een draagbaar skelet die men zelf kan aansturen.

Blockchain

Een van de technologische trends van dit jaar is blockchain. Dit is een soort database voor de opslag van transacties, zoals betalingen met een digitale munt of contracten, diploma’s of eigendomsbewijzen. Het is een trend die nu nog niet goed toepasbaar is maar er wordt verwacht dat dit in 2023 een stuk verbeterd moet zijn.

Blockchain

Kunstmatige intelligentie en beveiliging

Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie is iets dat steeds vaker wordt toegepast. Het maakt gebruik van bijvoorbeeld internet of things-apparaten die met elkaar verbonden zijn. Het is een intelligentie waarmee machines, software en apparaten zelfstandig problemen oplossen. Ze imiteren als het ware het denkvermogen van de mens en reageren op data of impulsen uit hun omgeving. Op basis daarvan nemen de apparaten zelfstandig beslissingen. Uiteraard zijn deze systemen zich niet bewust van de keuzes die ze maken, maar ze volgen een algoritme en herkennen patronen. Kustmatige intelligentie neemt wel beveiligingsuitdagingen met zich mee. Alle systemen die hiermee werken moeten worden beschermd en er moet geanticipeerd worden op misbruik van kunstmatige intelligentie.

5G Netwerk

At last but not least: de opkomst van 5G is ook een belangrijke technologie trend. In 2019 zette Amerika en China de eerste stap richting 5G en dit jaar zal het stap voor stap de rest van de wereld veroveren. De eerste smartphones met 5G zijn inmiddels op de markt en Samsung krijgt haar eerste 5G tablet. Alle toestellen zullen steeds meer met elkaar in verbinding staan.

Veel technologische ontwikkelingen zijn erop gericht dat processen uit handen worden genomen en dat mensen minder nodig zijn. Ook zijn ontwikkelingen digitaal. Het is bijna niet voor te stellen dat er nog meer geavanceerde technologieën mogelijk zijn, maar techniek ontwikkelt door en is een continu proces van innovatie.