Gordijnen worden te vaak beschouwd als een manier om je huis op te fleuren. Hoewel gordijnen zeker helpen een interieur mooier te maken, zijn hun andere functies wellicht belangrijker. Gordijnen houden het licht en nieuwsgierige blikken buiten. Ze helpen je een goed slaappatroon te behouden en helpen je om je privacy te bewaren. Bij het kiezen van nieuwe gordijnen, moet je dus verder kijken dan de kleur of de stof.

Vroeger, in de tijd van onze grootouders, werden de ramen van de voorgevel aangekleed met glasgordijnen, om nieuwsgierige blikken buiten te houden, en overgordijnen om het licht buiten te houden. Beide hadden ook een decoratieve functie. Inmiddels is die stijl verouderd en hebben huizen steeds vaker ramen in afwijkende vormen. Gordijnen moesten dus mee evolueren.

Dakramen brengen licht in huis

Met de komst van moderne dakramen werd er meer licht in huis gecreëerd. Iets waar we dol op zijn, want een licht huis heeft een zekere vrolijkheid. Maar al dat licht is minder fijn wanneer de zon vroeg opkomt of laat ondergaat en jij probeert te slapen. 

Gordijnen voor dakramen zijn een aparte categorie. Door de zwaartekracht kan je namelijk niet zomaar gordijnen voor het raam hangen. Veel merken van dakramen verkopen daarom verduisteraars die het glas zelf afdekken en een ruimte meteen verduisterd. Handig!

Dakramen
 Gordijnen

Moderne huizen en moderne stijlen

Onze huidige architectuur is heel wat creatiever dan vroeger. Er wordt goed nagedacht over de vorm van een huis, over de plaatsen waar natuurlijk licht binnenvalt en de plaatsen waar juist minder ramen zijn om privacy te bewaren.

Daardoor hebben ramen al lang geen standaard vorm of maat meer en dat wil zeggen dat je met standaard gordijnen niets meer bent. Gordijnen op maat bieden hiervoor een oplossing. Door gordijnen op maat te laten maken, kan je bovendien naar hartenlust spelen met kleuren en structuren, waardoor je je huis helemaal naar jouw stijl kunt inrichten.

Een beetje privacy, graag

Wil je wel graag daglicht, maar ook wat privacy? Dan zijn lichte (rol)gordijnen wat voor jou. Lichte gordijnen laten wel het daglicht door, maar zijn niet doorzichtig. Hierdoor scherm je je huis af van nieuwsgierige blikken en kan je nog steeds volop genieten van het daglicht. 

Wie thuis werkt, ervaart daarnaast dat zulke gordijnen helpen om de aandacht te bewaren. Je kan immers niet afgeleid worden door wat er buiten gebeurd. Het effect is een licht huis dat als een afgeschermde thuis voelt. Als een plaats waar je jezelf kan zijn. En dat is precies wat we nodig hebben, toch?