Een lentefeest is met heel de familie samen zijn, feestvieren en die kleine spruit in de bloemetjes zetten, toch? Maar misschien wil je het wat duurzamer aanpakken dit jaar? Met deze tips tover jij in 1-2-3 een duurzaam feest tevoorschijn.
Duurzame feestversiering
Versiering die je kan hergebruiken is pas echt duurzaam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stoffen slingers, in plaats van kartonnen of plastic slingers die snel kapot gaan. In de kringloopwinkel vind je altijd leuke stoffen, of hergebruik een oude T-shirt of kleedje. Ben je toch niet zo’n creatief type? In speelgoedwinkels kan je mooie stoffen slingers kopen die je jaar in jaar uit kan gebruiken. Om de tafel en de tuin aan te kleden, kan je werken met lampionnen of kerstlichtjes op zonne-energie of wat groen uit de tuin verwerken op tafel. In combinatie met theelichtjes in geschilderde confituurpotten, mooie stoffen servetten en gedroogde bloemen uit de tuin, heb je een prachtige versiering!
Denk aan je uitnodigingen
Ook met je uitnodigingen kan je creatief zijn: ze kunnen gemaakt zijn van duurzaam papier, of je kan houten uitnodigingen knutselen. Zoek je originele lentefeest uitnodigingen? Dan is een losse fotostrip op duurzaam papier een tof idee. Of wat dacht je van een 3D- of kubus uitnodiging?
Passend bij de lentefeest uitnodiging ontwerpen, vind je ook originele bedankjes zoals een snoep in een zakje of een koffiemok met foto. Ook bij je bedankjes kan je duurzaam zijn: in plaats van te kiezen voor snoep of wat ballonnen in plastic verpakking, kan je herbruikbare fotocadeaus geven zoals een zeepflesje, een plantenpotje, een shopper tas of een glazen potje honing.
Voorzie voor ieder wat wils
Zonder het te ingewikkeld te moeten maken, kan je ook bij het eten wat rekening houden met iedereen. Denk aan vegetariërs, mensen met allergieën, de kinderen én volwassenen die willen genieten van een lekkere maaltijd. Nodig daarom wat lokale foodtrucks uit: je vindt er die met lokale ingrediënten werken, vegetarische opties aanbieden, Vietnamese lekkernijen klaarmaken of pannenkoeken op tafel toveren. Zoek wat reviews op en vraag hen om kartonnen of herbruikbaar servies te gebruiken. Zo zorg je voor minder vlees, minder afval en kan toch iedereen van iets lekker genieten en hoef je geen cateraar in te huren.
Huur, in plaats van te kopen
Wat bestek te kort? Wil je een grote trampoline waarop de kinderen zich kunnen amuseren? Of heb je nood aan nog wat extra stoelen? Dan heeft het geen zin om dingen te kopen die je daarna toch nooit meer gebruikt. Kies in plaats daarvan om deze spullen te huren, of hoor bij vrienden of je nog wat tuinstoelen kan gebruiken. Het zijn kleine stapjes, maar zorgen toch weer voor minder afval en overconsumptie.
Wat probeer jij graag uit om een duurzaam lentefeest te organiseren?