Een chiptekort, de klimaatcrisis en hoge energie- en brandstofkosten: het ziet er niet zo rooskleurig uit in de auto-industrie. Naast elektrische wagens – helaas voor velen nog onbetaalbaar – zijn tweedehandswagens een goede investering voor 2022. Waarom? Dat ontdek je in dit artikel.

Waarom een tweedehandswagen?

Door lange wachttijden en een schaarste aan onderdelen, zijn nieuwe wagens moeilijk verkrijgbaar. Ook worden de prijzen van nieuwe wagens ook steeds hoger en hoger. De nieuwste wagens die worden gekocht, zijn bedrijfswagens wat de prijzen van wagens hoog houdt. Wanneer je dringend een nieuwe wagen nodig hebt en zelf geen tienduizenden euro’s kan uitgeven, is een tweedehands- of stockwagen dus wel een goed idee. Wanneer je een tweedehandswagen aankoopt via een garage (en geen particulier), kan je vaak nog genieten van service en enkele jaren garantie. Waar twijfel je dus nog aan?

 

audi
tweedehandswagen

Auto’s voor de toekomst

Welke tweedehandswagens zijn dus echt de investering waard? Uit welke auto’s kan je nog veel plezier halen de komende jaren? Natuurlijk kies je best voor een Euro 6 (of hoger), een automaat, en liefst benzine, of nog beter: een combinatie van benzine en elektrisch. Zo is een tweedehands Audi A6 in een hybride uitvoering, zoals een TFSI e, een goede investering voor de toekomst. Voor kleine afstanden kan je namelijk overschakelen naar elektrisch, maar je hoeft niet te investeren in een laadpaal en hernieuwbare energie. Mag het iets meer kosten en wat groter zijn? Dan kan je ook een Audi Q7 tweedehands kopen, je vindt er online zelfs van 2022, met weinig kilometers op de teller, in een hybride uitvoering. Wanneer je volledig elektrisch wil gaan, vind je ook tweedehands exemplaren. De Audi E-Tron is een goede investering: veel plaats, aangename rijervaring en volledig elektrisch. Wanneer wat kleiner ook goed is, is een Volkswagen ID.3 iets voor jou. Met zijn zero uitstoot, hippe uiterlijk en wendbare rijervaring is het de perfecte wagen voor stedelingen.

Checklist goede investering

Wat is nu een goede investering? Wanneer je een wagen aankoopt, let je best op de volgende zaken, zeker nu ecologie hoog in het vaandel wordt gedragen.

  • Staan er veel kilometers op de teller?
  • Wanneer is de wagen ingeschreven?
  • Wat is de CO-uitstoot? Woon of werk je in een lage emissiezone?
  • Werden de onderhoudsbeurten en keuringen gerespecteerd?
  • Hoe ziet de motor eruit?
  • In welke staat zijn de remmen en banden?
  • Is een hybride model in verhouding veel duurder? (zeker wanneer je rekening houdt met brandstofprijzen)