Hydrocultuur is een teeltwijze die al lang bestaat, maar er is steeds meer vraag naar omdat het best wel wat voordelen heeft. Hydrocultuur betekent dat planten groeien op basis van water met alle nodige voedingsstoffen. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van ‘gewone’ grond die u gewend bent. Men zegt dat groenten en fruit die gekweekt worden op basis van hydrocultuur meer vitaminen en mineralen bevatten. Hieronder zetten we alle voordelen van hydrocultuur op een rijtje.

Wat houdt hydrocultuur in?

Hierboven hebben we al kort uitgelegd wat hydrocultuur is. Het is dus teelt van planten in water. In plaats van aarde wordt gebruik gemaakt van een hydrokorrel, ofwel een natuurlijke kleikorrel. De wortels gaan hierdoor waterwortels vormen. In de hydrobak zit een watermeter die aangeeft hoeveel water er nog in de bak zit. Wanneer de watermeter aangeeft dat er geen of minimaal water in zit dan moet er water bij.

Planten op hydrocultuur
plant

Minder ziekten

Met hydrocultuur zijn planten minder gevoelig voor ziekten. Dat komt omdat de grond een minder hoog vervuilingsgehalte heeft. De bodem van een plant is tenslotte een ideale omgeving voor micro-organismen en bacteriën, waardoor er gemakkelijker ziekten ontstaan. De levensduur van een plant op hydrocultuur is daarom ook hoger dan een aardebeplanting.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Nooit meer teveel of te weinig water

Het is soms lastig te bepalen hoeveel water een plant nou eigenlijk nodig heeft. Sommige planten hebben wekelijks liters water nodig, een andere plant doet het prima op eens per week een koffiekopje. Door de aanwezigheid van een watermeter kun je de plant nooit meer te veel of te weinig water geven. Deze watermeter geeft namelijk exact aan hoeveel water er nog in de bak aanwezig is. Wanneer de meter tot de bodem zijn gezakt dan kunt u de plantenbak vullen. Bijkomend voordeel is dat u een plant met hydrocultuur ook maar één keer per maand water hoeft te geven.

plant water

Geen uitgedroogde planten

Uw planten zullen met hydrocultuur niet meer uitdrogen. Zoals aangegeven worden er door de korrels waterwortels gevormd. De plant haalt zelf het nodige water op via deze wortels. 

PLANT minder ziekten

Geen invloed van omgeving

Een plant is vaak afhankelijk van wisselende temperaturen, de bodem en weersomstandigheden. Zo doen sommige planten het beter wanneer het wat warmer of vochtiger is en sommige planten vinden het fijner als het wat kouder is. Deze factoren hebben met hydrocultuur geen invloed meer. Wel is bij kweek op hydrocultuur vaak een ventilator of klimaatregeling nodig.

 temperature plant

Culture Indoor

Culture Indoor is Franse leider op de markt op het gebied van van hydrocultuur. Het is een erkend merk en hebben maar liefst 130 winkels in en buiten Europa. Bij Culture Indoor kunt u terecht voor al uw spullen voor hydrocultuur, zoals hydro kits, irrigatiesystemen, meststof, substraat, klimaatventilatie en tuinbouwverlichting. U kunt uw benodigdheden online kopen maar u kunt ook langs een van de filialen gaan. Wanneer u advies wilt over hydrocultuur is dit wellicht een goede keuze.

Overweegt u teelt op hydrocultuur? Wanneer u dit nog nooit eerder planten op hydrocultuur heeft gehad is het slim om langs de winkel gaan. De specialisten staan daar voor u klaar om u advies te geven.