Wanneer iemand zelf ook maar engizins technisch is aangelegd dan zijn er op het gebied van het onderhouden van de auto genoeg dingen die gedaan kunnen worden door de eigenaar zelf. Dit bespaart een hoop hoge kosten, waaronder doorgaans hoge garagekosten. Dit alles brengt een leuke besparing met zich mee. Ook voor de onderdelen zelf zul je kosten kunnen besparen.

Het is voor vele mensen die enigzins verstand hebben van auto’s niet heel lastig om de standaard onderhoudstaken zelf uit te voeren. Met deze bespaarde kosten kunnen weer leuke dingen worden gedaan, misschien kun je zelfs extra onderdelen voor de auto kopen om de comnplete uitrusting net even iets te verbeteren.

Op zoek naar de nodige informatie? In dit artikel nemen we alle informatie met je door wat betreft het zelf onderhouden van de auto.

APK zonder uitvoeringen van reparaties

Een reden om hier aan te beginnen, of om dit zelf te willen doen, is ten eerste omdat het voor de liefhebber van de auto een leuke klus is. En ten tweede, steeds meer bedrijven geven enkel ee APK-keuring. Steeds minder bedrijven voeren aanvullende reparatiewerkzaamheden uit. Tegenwoordig is al wat men krijgt een lijst met punten die moeten worden aangepakt en waar een auto op is afgekeurd. Vervolgens moet de auto dan naar de garage voor deze reperatiewerkzaamheden. Dit geeft een hoop kosten. Wanneer iemand dit zelf kan doen dan bespaart dit een hoop kosten alleen al aan service. En het hangt er ook af waar onderdelen voor een auto worden ingekocht, wanneer iemand zelf slim inkoopt dan is het ook mogelijk om een hoop te besparen op de onderdelen. Een bedrijf heeft vaak een vaste leverancier, tarieven voor onderdelen liggen dus vast. Wanneer de reparatie op eigen kracht onder handen wordt genomen, dan bepaalt men zelf bij wie de onderdelen worden ingekocht. Je hebt dan ook de mogelijkheid om bij verschillende leveranciers in te kopen, zodat je uiteindelijk te maken hebt met een optimale totaalprijs!

Zelf aan de auto sleutelen, wat wel en wat niet?

Waarschijnlijk weet men zelf wel welke werkzaamheden er wel en niet op eigen kracht succesvol kunnen worden gedaan. Voor sommige klussen wil je soms toch liever een garage even laten sleutelen aan de auto. Bedenk hoe groot de kans van slagen is, wanneer je er niet op rekent de desbetreffende klus zelf te kunnen klaren, probeer dit dan ook niet!

Velen onderschatten dit nogal vaak, maar auto’s zijn uitgerust met hele gevoelige technologie. Een klein foutje kan al zorgen voor een hoop nare consquenties.

Er zijn echter voor veel technische aangelegde mensen een hoop klussen waarvan zij zeker weten dat ze deze wel even kunnen klaren. Wanneer je er zeker van bent dat je het kunt, dan is het absoluut geen probleem.

technologie
garage
Zelf aan de auto sleutelen

Het hoeft niet altijd om ingewikkelde zaken te gaan zoals bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van de remmen, een oliefilter of simpelweg gewoon een remcontrole. Bij de schijfremmen is het heel eenvoudig om zelf een hoop te doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het controleren of het vevangen van de remmen.

Wanneer er sprake is van twijfel dan heeft men de andere kant nog altijd als voorbeeld van hoe het er uiteindelijk uit moet komen te zien. Dit is altijd handig, zo is de kans op het maken van grote fouten zo goed als uitgesloten. Mocht het voorkomen dan de remklauw haar plunjers te vast zitten, dan is het al gauw een ander verhaal. Wanneer een auto echter niet te oud is dan is de kans dat dit voor zal komen echter niet heel groot.

Controle van de vloeistoffen

Er zijn diverse vloeitstoffen die zich in een auto bevinden. Hierbij kan worden gedacht aan ruitensproeiervloeistof, remvloeistof en koelvloeistof. Men moet het niveau van deze vloeistoffen regelmatig peilen. In de wintermaanden zijn we altijd wel bekend met de zogeheten wintercheck waarin de auto gecontroleerd dient te worden op zaken waaronder de accu. Hiermee valt te voorkomen dat men in de wintermaanden bijvoorbeeld ineens met een kapotte accu komt te zitten.

Wordt niet te overmoedig!

Het is wel belangrijk om niet te overmoedig te worden wanneer een klusser met de auto aan de slag gaat. Dit kan namelijk zorgen voor behoorlijk wat problemen. Het is belangrijk voor iemand die aan de auto gaat sleutelen om realistisch te blijven in wat er wel kan, en wat niet. Wanneer iemand van zichzelf al weet dat de klus eigenlijk onbegonnen werk is, dan moet men hier ook niet aan beginnen. Laat dit dan gewoon oplossen door een garage. Het laatste wat men in dit geval moet willen is eindigen met meer kosten in plaats van te besparen.

koelvloeistof
 accu

Snelcursus autotechniek

Wanneer je als lezer na het zien van dit artikel hebt besloten de werkzaamheden zelf uit te willen voeren en niet naar een garagebedrijg te willen stappen dan is dit een strak plan. Wanneer je er echter niet heel veel vanaf weet op het moment dan wordt het vrij lastig. Men kan overigens een snelcursus autotechniek volgen, dit kan fysiek zijn, maar dit kan ook op het internet zijn. Met dit soort cursussen kan men als geïnteresseerde de basis, en vaak ook nog wel iets meer, leren over de autotechniek zodat men er helemaal van op de hoogte is hoe dit soort werkzaamheden worden uitgevoerd. Zo kun je makkelijk zelf aan de slag met de auto, dit is leuk en men kan een hoop kosten besparen

Auto onderdelen

Wanneer je auto onderdelen nodig hebt dan wil je deze uiteraard tegen een zo scherp mogelijke prijs. Auto5.be is een zeer gewaardeerde en betrouwbare website waar auto onderdelen tegen een goede en scherpe prijs kunnen worden ingekocht.

Dit varieert van vloeistoffen tot ruitenwissers tot onderdelen van de motor. Wanneer je iets nodig hebt dan is het in huis. Ook is inkoop hier een goede mogelijkheid om de banden gelijk eens te vervangen, ook deze worden aangeboden op specifacties van allerlei auto’s over de gehele wereld. Vul de specificaties van de auto in en de juiste band komt er vanzelf uit rollen!