Eergisteren was het dan zover en brak de koers van Bitcoin door de magische grens van $20.000 heen! Niet lang daarna berichtten de mainstream media over het vestigen van de recordhoogtes, waarbij werd vermeld dat de waarde van Bitcoin dit jaar al ruimschoots werd verdrievoudigd. Zo komt wederom een nieuwe groep mensen in aanraking met Bitcoin vanwege de forse koersstijgingen. Maar wat is Bitcoin nu eigenlijk en waarom neemt de Bitcoin koers ervan zo hard toe? Hieronder wordt op die vragen in gegaan om zo een duidelijker beeld te schetsen.
Bitcoin, het nieuwe geld
Zoals net al benoemd hoort men vaak voor het eerst over Bitcoin vanwege de flinke stijgingen in waarde. Zo ontstond er eind 2017 een flinke hype en lijkt een soortgelijk sentiment zich ook nu weer te vormen. Minder vaak komt men in aanraking met Bitcoin vanwege het idee erachter. Het is een belangrijk gegeven omdat daar een groot deel van de waardebepaling vandaan komt.
Bitcoin is een vorm van digitaal geld die draait op blockchain-technologie. Een blockchain is een ketting van blokken waarin data is opgeslagen en in het geval van Bitcoin gaat het om financiële data. Zo bevat de Bitcoin blockchain alle transacties die ooit met Bitcoin zijn gedaan. In die zin lijkt het op een grootboek van een bank, waarin alle transacties en saldo’s zijn opgeslagen. Wat maakt Bitcoin dan anders dan een bank? Waar de bank een ieders geld beheert is het met Bitcoin mogelijk om het vermogen compleet in eigen beheer te hebben; de Bitcoin blockchain is namelijk gedecentraliseerd. Alle deelnemers aan het blockchain-netwerk hebben een kopie van de financiële data in beheer en daarmee is er niet een enkele beheerder die de scepter zwaait.
De decentralisatie van het netwerk houdt niet alleen in dat vermogen in eigen beheer kan worden gehouden, maar ook dat het in de praktijk onmogelijk is om te frauderen. Mocht er iemand zijn die de boel probeert op te lichten door incorrecte data op het netwerk te krijgen, dan zal dit direct opvallen. De rest van het netwerk heeft immers ook een kopie van de data en die data zal de fraudeur ontmaskeren! Omdat Bitcoin niet door een centrale instelling zoals een bank wordt beheerd en volledig transparant is, is het een betrouwbaar geldsysteem dat voor bijna een ieder toegankelijk is.
De populariteit van Bitcoin groeit snel, maar is niet altijd zo groot geweest. Bitcoin werd meer dan 10 jaar geleden, in 2009, gelanceerd en was toen het antwoord op een economische crisis waarin er veel vertrouwen in het bankwezen verloren was gegaan. Toen werd nog met veel scepsis gereageerd. Inmiddels groeit het enthousiasme omtrent dit revolutionaire financiële alternatief met de dag.
Een hard groeiende waarde
Het mag inmiddels duidelijk zijn dat Bitcoin de potentie heeft een waardevol alternatief te zijn voor het huidige financiële systeem, maar was dat genoeg om zoveel aan populariteit te winnen en daarmee een enorme koersstijging door te maken?
De koers of waarde van Bitcoin komt tot stand door de verhouding tussen de vraag ernaar en het aanbod. Met economische onzekerheid kijkt men naar alternatieven en daarin is Bitcoin aantrekkelijk gebleken. In die zin heeft de groeiende populariteit van Bitcoin ook de vraag ernaar aangewakkerd. Dat is overigens niet alleen te zien onder gewone investeerders maar ook onder bedrijven. Steeds meer grote bedrijven wagen zich aan Bitcoin; soms als investering, maar soms ook aan de adoptie ervan. Zo liet PayPal onlangs weten de koop en verkoop van Bitcoin te gaan faciliteren, wat weer zorgt voor meer populariteit.
Als er wordt gekeken naar het aanbod van Bitcoin dan valt iets op. Het maximum aantal Bitcoin dat ooit het licht zal zien staat al vast! Zelfs bij de lancering van Bitcoin was al bekend dat er nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins in omloop zullen zijn. Dat is bijzonder, omdat het Bitcoin ongevoelig maakt voor inflatie. Laat dat nu onderwerp van gesprek zijn in tijden van corona, waarbij overheden geld bij printen om de economie overeind te houden. Zie hier nog een reden dat investeerders een veilige haven vinden in Bitcoin.
Wie na het lezen van dit verhaal het interessant vindt om te investeren in Bitcoin moet uiteraard eerst Bitcoin kopen. Zorg daarbij altijd voor een plan van aanpak. Denk na over wanneer in stappen, wanneer eventueel uit te stappen en hoeveel in te leggen. Op Bitcoin!