De voornaamste reden dat je kiest voor een tweedehandswagen is uiteraard de prijs van de auto. Dan stel je jezelf misschien de vraag of die prijs ook wel echt gerechtvaardigd is? In deze blog zetten we graag even alle voor- en nadelen van tweedehandsauto’s op een rijtje voor jou.

Op die manier heb je een beter beeld over het verschil tussen een nieuwe auto die van de productieband komt gerold of een tweedehandswagen.

Voordelen van een tweedehandsauto

Betaal een gerechtvaardigde prijs voor je auto

Het staat buiten kijf dat een nieuwe wagen een pak meer kost dan een tweedehandsauto. Binnen de twee jaar verliest een auto gemiddeld 40% van zijn waarde. 

Vandaar dat het veel voordeliger is om populaire auto’s zoals een Mini Cooper tweedehands te kopen.

mini

Verzekeringen zijn in het algemeen goedkoper

Voor een tweedehandswagen betaal je veel minder aan verzekeringen. Voor een nieuwe auto neem je hoogstwaarschijnlijk de eerste drie jaren een omniumverzekering. Dit is een verzekering die je niet meer hoeft te nemen bij je tweedehandsauto.

Misschien denk je dat dat een nadeel is, maar de meeste auto’s die je tweedehands aankoopt zijn ouder dan drie jaar en hebben al wat kilometers op de teller, waardoor het niet meer voordelig genoeg is om een omniumverzekering te nemen.

toyota

Even betrouwbaar dan een nieuwe auto

Een tweedehandsauto heeft al wat kilometers op de teller, maar is daarom niet minder veilig en betrouwbaar. Het blijft nog steeds een auto die elk jaar opnieuw aan dezelfde voorwaarden moet voldoen dan een gloednieuwe auto. 

Merken als Toyota en Volvo staan alom bekend als de merken met de veiligste auto’s. Zo is de Toyota Hilux tweedehands één van de veiligste om te kopen.

Als je een tweedehandsauto koopt in een professionele omgeving, dan krijg je er een aantal jaar garantie bovenop. Dit maakt een tweedehandswagen een stuk aantrekkelijker om aan te kopen.

Verzekeringen

Nadelen tweedehandswagen

Het gebeurt wel eens dat een tweedehandsauto verborgen kosten met zich meebrengt die je in eerste instantie niet mee had ingecalculeerd. Vandaar dat we je aanraden om te allen tijde de auto heel goed na te kijken en eventueel iemand mee te vragen die er wel wat van kent.

Koop ook nooit een tweedehandswagen zonder er eerst een proefrit mee gedaan te hebben. Het is aan de hand van die proefrit dat je vaak verborgen kosten ontmaskerd. 

Om af te sluiten zou je nog kunnen stellen dat je een nieuwe auto volledig zelf kan samenstellen. Maar het internet staat tegenwoordig vol met tweedehandsauto’s, dus de kans dat je een auto vindt die je snufjes bevat is reëel. 

In onze ogen is het voordeliger om een tweedehandsauto aan te schaffen. Het bespaart je heel veel geld voor een auto die net hetzelfde kan als een nieuwe.