Ah nee, een verstopte gootsteen. Daar zit je echt niet op te wachten! Natuurlijk is een extra klus nooit fijn, maar een verstopping in de gootsteen levert misschien wel de grootste ergernis op. Het is niet alleen erg vervelend dat je deze niet meer goed kan gebruiken, maar er ontstaat ook een zeer penetrante lucht die door het hele huis te ruiken is. Deze lucht ontstaat door de bacteriën in het water die niet meer weg kunnen en blijven staan.
Heel vervelend, maar helaas wel iets wat de meesten al eens ervaren hebben. Onder het mom: voorkomen is beter dan genezen, is het wel belangrijk om de meest voorkomende oorzaken te kennen en de kans op verstoppingen te verkleinen. Maar hoe ontstaat een verstopte gootsteen? En – belangrijker nog – hoe los je het op?
Afvalresten in de afvoer
De meest voorkomende oorzaak is toch wel het ophopen van afvalresten in de afvoer. Hierbij kun je denken aan voedselresten die bijvoorbeeld met het afwaswater worden weggespoeld. Daarom is het belangrijk om je afvoerputje niet als prullenbak te gebruiken. Liggen er restjes eten in het water? Verwijder deze dan eerst voordat je alles doorspoelt. Zo voorkom je dat de restjes zich langzaam in de afvoer gaan nestelen, zich steeds verder gaan ophopen, een nare geur gaan verspreiden en uiteindelijk dus ook een verstopping veroorzaken. Zo is de gootsteen ontstoppen misschien helemaal niet meer nodig.
Het hoeven niet altijd voedselresten te zijn die een verstopping veroorzaken. Soms ontstaat een verstopping ook door zeepresten die niet volledig kunnen worden weggespoeld. Ervaar je vaak een verstopping in de doucheafvoer? Dan komt dit meestal door haar- en zeepresten die achterblijven. Ook dit kan een zeer nare geur verspreiden en dit is helaas niet altijd geheel te voorkomen.
Gootsteen ontstoppen: 3 tips
Is de gootsteen ondanks alle moeite toch verstopt geraakt? Raak dan niet in paniek, want in de meeste gevallen is de verstopping zelf op te lossen. Geen idee hoe je dit moet aanpakken? Maak dan gebruik van de volgende drie tips:
- Gebruik een ontstopper. Dit is een grote houten stok met een ‘plopper’ aan het uiteinde. Deze plopper plaats je op de afvoer, waarna je de resten die de verstopping veroorzaken vacuüm trekt. Op die manier plop je de verstopping eruit. Let er wel op dat je altijd een laagje water in de wasbak laat staan voordat je de ontstopper gebruikt, want anders kan deze niet goed vacuüm trekken. Het kost meestal meerdere pogingen voordat de verstopping volledig geklaard is.
- Gebruik een vloeibare ontstopper. Dit is een chemisch middel dat je in de afvoer kunt spuiten. Het middel hecht zich vervolgens aan de oorzaak van de verstopping en zal deze langzaam verwijderen. Dit is in de meeste gevallen zeer effectief. Let wel op dat je de hiervoor bestemde producten gebruikt, zodat je de afvoer niet onnodig beschadigd.
- Schakel een loodgieter in. Heb je voor je gevoel alles al geprobeerd en lukt het je maar niet om de verstopping op te lossen? Dan zit er nog maar één ding op: een loodgieter inschakelen.