Ook voor uw interieur zijn er verschillende stijlen mogelijk, ofwel woonstijlen. Er zijn verschillende woonstijlen met passende kleuren, sferen, vormen, materialen, dessins enzovoort. VT Wonen heeft een aantal woonstijlen ontwikkeld, die we hieronder zullen beschrijven. Van welke woonstijl houdt u?

Basic

De woonstijl basic is ook écht basic, namelijk fris, licht, leefbaar en vooral no-nonsense. De sfeer van deze woonstijl is tijdloos en persoonlijk. Er wordt vaak gebruik gemaakt van kleuren als grijs- en wittinten met zwarte accenten. Denk aan bijvoorbeeld witte of lichtgrijze muren of een lichtgrijze keukenkastjes. Niet teveel kleur, oftewel doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Vormen bestaan vaak uit rechte lijnen. Materialen die we vaak terugzien in deze woonstijl is hout, beton en linnen. Hierin passen o.a. houten keukenkastjes of houten tafeltjes. Het interieur mag ook een mix zijn van verschillende stijlen, dus landelijk, klassiek, etnisch en design mag gecombineerd worden.

woonstijl
woonstijl  wit

Een voorbeeld is bijvoorbeeld een romantische kandelaar op tafel gecombineerd met strakke elementen en industriële lampen in uw woonkamer. Ook zien we weleens leuke details zoals teksten op de muur, wat het interieur persoonlijk maakt. Tenslotte zijn zwevende planken, grote meubels zonder ornamenten, ingemetselde nissen, houten keuken met betonnen aanrechtblad, een eikenhouten vloer, shutters, linnen gordijnen zonder dessin typerend voor deze woonstijl.

Bohemièn 

Gedurfd, eigenzinnig met eigen ideeën is een goede omschrijving van de woonstijl bohemièn. In deze stijl zien we veel vintage en eigenzinnige kleuren. Mensen die van deze stijl houden vinden het leuk om echt iets anders te hebben dan anderen. Kleuren zijn geïnspireerd door India en daarmee zien we bijvoorbeeld veel azuurblauw en donkere groentinten. Qua vormen mag eigenlijk alles maar zien we vooral eclectische vormen. Wat betreft materialen wordt er gebruikgemaakt van hout, stoffen uit India, borduursels en aardewerk. Dessins zijn in deze woonstijl dan ook vaak exotisch. Vaak vinden mensen die kiezen voor deze stijl het leuk om bijzondere spulletjes van de rommelmarkt en de kringloopwinkel mee te nemen en thuis neer te zetten. Ook kiezen ze vaak voor zelfgemaakte meubels. Perzische tapijten, boomstronktafels, black pottery, tadelakt op de muur en houten schalen passen ook goed in deze stijl.

vintage woonstijl
Design Wonen

Design

Als we kijken naar de woonstijl design ziet u een woonstijl waar goed over nagedacht is. Strakke lijnen en softdesign. Er is veel aandacht voor luxe en technische hoogstandjes, maar het liefst valt het niet teveel op. Ook bij deze stijl zien we niet teveel opvallende kleuren zoals naturel-, zwart- en wittinten, maar accenten mogen wel van een fellere kleur zijn. Verder passen zachte kleuren zoals grijs, roze en blauw in deze stijl. Qua vormen kunt u kiezen voor softdesign en ronde vormen binnen deze stijl. Beton, moderne materialen zoals hoogwaardig plastic en microvezels passen ook goed. In de woonstijl design kiest u niet voor dessins, of in ieder geval geen duidelijke patronen. Mocht u kiezen voor patronen, ga dan voor grafische patronen. De inrichting is strak, opgeruimd en de focus ligt op designkranen en apparatuur met technische snufjes. Kasten zijn weggewerkt in kastenwanden zodat het er strak en opgeruimd uitziet. Typerend voor deze stijl zijn inbouwspots, vakkenkasten, designkeukens zonder grepen, loungebanken, gietvloer en een parketvloer met visgraatpatroon.

Industrieel

Industrieel is misschien wel de meest stoere woonstijl met de industriële en vintage elementen. Kenmerkend zijn zwart-, wit- en grijstinten en legergroene accenten. Net als in de woonstijl design zien we strakke vormen en een pragmatisch design. Er wordt vooral gebruik gemaakt van metaal, beton, canvas en hout. Qua dessins zien we letters, typografieën en stempels. Industrieel komt eigenlijk van de wens om in een oud fabriekspand, school of ander industrieel pand te wonen. Dit zien we dan ook terug in het interieur en de sfeer in deze stijl. Daarom zien we vaak beton en zwart stalen deuren in een industrieel interieur. Ook hier komt de gietvloer terug, passen metalen trappen, stellingkasten van steigerbuizen, bakstenen muren en industrielampen goed in deze stijl.

Industrieel woonstijl
woonstijl klassiek

Klassiek

Net als bij basic en design zien we bij de woonstijl klassiek ook niet teveel poespas, krullen en marmer, maar er wordt gebruik gemaakt van rijke materialen, donkere kleuren en oude meesters. Bij donkere kleuren kunt u denken aan grijs-, zwart- en bruintinten. Daarnaast worden er vaak robuuste vormen gebruikt, of juist rank. In de klassieke woonstijl zien we veel hout en luxe stoffen zoals fluweel, linnen en doorleefd leer. Vaak worden er geen dessins gebruikt. De inrichting is vaak een combinatie van klassiek en modern. De klassieke stijl heeft de overhand, maar de inrichting heeft moderne elementen. Denk bijvoorbeeld aan een antieke tafel met moderne stoelen. Wat ook echt typerend is voor deze woonstijl is erfstukken, linnen gordijnen, een donkeren houten doorleefde vloer, kroonluchters, ornamentenbehang en een brocante kast.

Natuur

De inrichting met de woonstijl natuur is eenvoudig en robuust. Er wordt vooral gebruik gemaakt van pure vormen, materialen en kleuren. Enkele kleuren die we terugzien in deze woonstijl is zand, leem, grijs- en groentinten. Waarom deze kleuren? Het zijn kleuren uit de natuur, wat maakt dat ze perfect passen in deze woonstijl. Vaak worden deze kleuren dan gecombineerd met blauwe, rode of oker accenten. Daarnaast mag de natuur ook gezien worden, dus kiest men in deze woonstijl graag voor robuuste vormen. Hout mag dan ook doorleefd zijn en er wordt gebruik gemaakt van oude bouwmaterialen, linnen, canvas en breisels. Wanneer er gekozen wordt voor dessins, zijn dat dessins die geïnspireerd zijn door de natuur. Denk aan bladmotieven, vogels of vlinders. Hier zien we echt de wens terug om op een boerderij te wonen. Alles heeft ook een handgemaakt karakter. Ook zien we melkkrukjes, ladders uit de hooischuur, grove tafels, kalkverf, veldbloemen en takken terug.

woonstijl natuur
woonstijl romantiek

Romantiek

 Een goede beschrijving van de woonstijl romantiek is vrouwelijk en vaak zien we dat terug in kleuren en details. In deze stijl passen pastelkleuren zoals lichtroze, babyblauw, lila en mintgroen. Rechte lijnen, maar ook klassieke lijnen en krullen zijn kenmerkend voor deze stijl. Er wordt gebruik gemaakt van zachte materialen, bloemendessins of fijne, minder opvallende patronen. Wat het vrouwelijk maakt zijn gezellige hoekjes die voor sfeer zorgen, brocante, pasteltinten en gebloemd servies. Brocante accessoires, bijzettafeltjes, een schemerlamp met een stoffen kap, wollen plaids en kleedjes met een kanten randje zijn dingen die je goed kunt gebruiken in een inrichting met deze woonstijl.

Weet u al voor welke woonstijl u gaat kiezen? Wanneer u nog niet weet wat u mooi vindt kunt u op de website van VT Wonen boordevol inspiratie vinden voor uw woonkamer, slaapkamer, keuken of badkamer.