Wanneer u een eigen bedrijf heeft kan het zijn dat u geld nodig heeft om uw bedrijf uit te breiden en een succes ervan te maken. Komt u niet in aanmerking om geld te lenen via een bank of wilt u genieten van de voordelen van geld lenen zonder bank? Geld lenen zonder tussenkomst van een bank wordt steeds populairder. Wilt u ook geld lenen zonder tussenkomst van een bank? Vaak komt u dan toch uit op een persoonlijke lening via familie of vrienden. Maar er zijn meer mogelijkheden! Hieronder zetten we de opties op een rijtje voor geld lenen zonder bank.

Onderhandse lening zonder bank

Zoals aangegeven komt u vaak uit op lenen van familie of vrienden wanneer u een lening wilt zonder tussenkomst van een bank. Een voordeel is dat de normen bij een onderhandse lening vaak iets minder strikt zijn. Daarnaast kan de rente ook lager zijn dan dat u bij een bank geld leent. Nog een voordeel is dat er bij een onderhandse lening zonder bank ook geen BKR controle plaatsvindt. U loopt dus geen risico op een BKR registratie, aangezien particuliere investeerders niet zijn aangesloten bij de AFM. Ook de persoon die het geld leent krijgt een mooi rendement op de investering. Het heeft soms echter ook een negatieve invloed op de relatie tussen u en degene van wie u het geld leent. Vaak zie je dat de band dan verslechtert. Bedenk zelf dus goed of dit zeker is wat u wilt. Wanneer u dit toch wilt doen, zorg er dan voor dat u goede afspraken maakt zodat er geen onduidelijkheden ontstaan. Leg de afspraken vast bij een notaris. Denk aan het vastleggen van bijvoorbeeld het rentepercentage of de hoogte van de maandelijkse aflossing.

lening
lening
leningen

Marktplaats voor leningen

Er zijn diverse online marktplaatsen voor kredieten waar vraag en aanbod bij elkaar komt. U kunt op deze marktplaatsen voor leningen een oproep plaatsen met de mededeling dat u geld wilt lenen. Via deze websites wordt vervolgens het leenbedrag ingezameld bij investeerders die zich hebben aangesloten bij de betreffende online marktplaats. Als het gevraagde leenbedrag bij elkaar is verzameld, wordt het aan u uitgekeerd. Het plaatsen van zo’n oproep is gratis. Wel worden er een aantal documenten gevraagd om te kijken of u kredietwaardig bent. Een deel van de opbrengst wordt ingehouden voor de servicekosten. Bekijk wel of de marktplaats waar u een oproep wilt plaatsen vergunningen heeft en of u boetevrij af kunt lossen. Een nadeel voor een marktplaats voor leningen is dat wanneer er te weinig investeerders zijn, de lening niet doorgaat.

Crowdfunding voor leningen

Behalve onderhandse leningen en marktplaatsen zijn er ook andere initiatieven in opkomst. Zo kun je ook lenen via crowdfunding. Dit heet ook wel ‘crowdlending’. Er zijn verschillende crowdfunding platformen waar je een financieringsaanvraag kunt doen. Hierin onderbouwt u waarom u een lening nodig hebt en waarom men er zeker van kan zijn dat u de lening ook terugbetaalt. Hierin zijn drie opties: crowdfunding via donaties, crowdfunding via aandelenverkoop en crowdfunding via onderhandse leningen. Bij de eerste optie wordt er geld gedoneerd en hoeft u het dus niet terug te betalen, bij aandelenverkoop verkoopt u simpelweg aandelen van uw bedrijf, bij onderhandse leningen leent u dus familie of vrienden. Het laatste wordt steeds populairder en hebben we hierboven al besproken.

leningen
onderpand

Geld lenen via onderpand

Nog een optie om geld te lenen zonder bank is lenen via een onderpand. Dit gaat buiten de bank om. Via een onderpand kunt u geld lenen door spullen en bezittingen van grotere waarde achter te laten in een zogenaamd pandjeshuis. Denk aan sieraden, telefoons, laptops of een auto. Wanneer u het geld niet terug kunt betalen worden deze spullen verkocht. Zo voorkomt u dat u in de schulden terechtkomt en is de rente ook lager.

Minilening

Staat u weleens bij de pinautomaat dat er in het scherm verschijnt dat er onvoldoende saldo op uw rekening staat? Of heeft u nog net 100 euro nodig aan het einde van de maand om niet in de problemen te komen, of heeft u onverwachte kosten? In zo’n geval heeft u misschien snel geld nodig en kunt u een minilening aanvragen. U kunt dan kleine bedragen vanaf 100 euro lenen. De leenbedragen gaan meestal tot zo’n 1500 euro. Via diverse websites kunt u een aanvraag indienen. Vaak moet u uw identiteitsbewijs uploaden en documenten van iemand die voor u garant kan staan. Binnen 24 uur heeft u vaak al uw geld op uw bankrekening staan. Ook deze vorm van lenen kan zonder BKR registratie.

Minilening

De rente bij lening zonder bank

Net zoals dat je rente en aflossing betaalt bij een bank doe je dat ook bij een lening zonder bank. De hoogte van deze rente wordt bepaald door de inschatting van het risico. De rentepercentages kunnen bovendien verschillen. Wanneer je bijvoorbeeld een tijdelijk contract hebt, heb je waarschijnlijk een hogere rente dan bij een vaste baan. Daarnaast is de hoogte van de rente afhankelijk van je woonsituatie, namelijk of je een koop- of huurwoning hebt. Ook speelt de leeftijd een rol bij het bepalen van de rente. De situatie wordt dus per persoon bekeken.

rente

Geld lenen zonder tussenkomst van een bank kan dus veel voordelen hebben en aantrekkelijk zijn voor uw onderneming. Wilt u graag hulp bij geld lenen zonder bank? Dan kunt u eventueel een financieel adviseur inschakelen die u hierbij kan helpen. Hij of zij heeft veel ervaring met de mogelijkheden die er zijn. Zo hoeft u ook niet om te kijken naar alle administratieve rompslomp die hierbij komt kijken.