Veel bedrijven in ons land versturen dagelijks producten naar klanten. Om ervoor te zorgen dat de goederen zonder schade op de plaats van bestemming arriveren, moet je ze goed verpakken. De meeste bedrijven gebruiken hier dozen voor. Verstuur je veel dozen naar dezelfde klant? Dan kun je ze het beste op een pallet pakken. Toch ziet lang niet iedere ondernemer het nut van een pallet in. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk waarom een pallet een essentieel onderdeel van het verpakkingssysteem is.

pallet
pallet

Producten staan stabiel

 Stapel je producten op een pallet alvorens je deze naar een klant stuurt? Dan is de kans klein dat de dozen tijdens het transport gaan schuiven. Als je de dozen strategisch opstapelt, staat de lading namelijk stevig. Verwacht overigens niet dat de producten helemaal niet gaan schuiven als je ze op een pallet zet. Je moet er namelijk wel voor zorgen dat de dozen op de pallet blijven staan. Hoe je dit doet? Door er folie omheen te wikkelen. Begin altijd onderaan en ga langzaam maar zeker omhoog. Doe dit net zo lang  tot de gehele lading op de pallet is ingepakt. Zodoende kunnen de dozen zelf niet meer gaan schuiven tijdens het transport.

Pallets kunnen tegen een stootje

De meeste bedrijven denken dat hun producten voldoende beschermd worden als zij deze in een doosje pakken. Dit is vaak het geval, maar helaas gaat dit niet altijd op. Karton is immers niet het meest stevige materiaal. Pallets zijn wat dat betreft een stuk steviger. Bovendien vormen pallets een solide basis voor het opstapelen van producten. Kies je voor hout pallets? Dan is de kans op schade tijdens het transport minimaal. Pallets van hout kunnen namelijk tegen een stootje. Als je ergens tegenaan stoot met de pallet, is deze niet direct kapot. Dit geldt eveneens voor de lading op de pallet. Al moet je deze wel goed verpakt hebben.

Makkelijk te verplaatsen

Steeds meer bedrijven zien de voordelen van het gebruik van pallets in. Ze zijn overigens niet alleen ideaal voor het transporteren van goederen. Nee, want ook binnen jouw bedrijf komen ze mogelijk van pas. Je kunt pallets namelijk makkelijk verplaatsen. De onderkant van een pallet rust namelijk niet volledig op de grond. Hierdoor kun je de lepels van en heftruck of een palletwagen eronder steken. Vervolgens is de pallet in zijn geheel op te tillen en te verplaatsen. Je hoeft de verpakkingen op de pallet hierdoor niet allemaal handmatig te verplaatsen en dat levert je flink wat tijdswinst op.

verplaatsen

Je kunt pallets hergebruiken

Dozen worden vaak eenmalig gebruikt voor het verpakken van spullen. Zodra de verpakking geopend is, belandt deze bij het oud papier. Gevolg hiervan is dat veel bedrijven in ons land behoorlijk wat afval produceren. Wil je de hoeveelheid afval van jouw bedrijf verminderen? Kies er dan voor om kunststof paletten te gebruiken. Deze kun je namelijk hergebruiken. Ook bij pallets van hout is dit soms het geval. Toch belanden veel houten pallets bij het afval, tenzij er statiegeld op zit. Wil je pallets gebruiken? Dan hoef je deze vaak maar eenmalig aan te schaffen. Op de lange termijn ben je hiermee goedkoper uit dan wanneer je enkel dozen of ander verpakkingsmateriaal gebruikt.