De felbegeerde regenboogtrui
Lees in deze blog over het WK wielrennen. Zowel onder de renners als de wielerfans een super spannende wedstrijd, want wie dan weet te vlammen fietst het komende seizoen in de regenboogtrui. Omdat er verschillende WK’s gefietst worden zijn er meerdere wereldkampioenen. Natuurlijk is er een vrouwelijke en een mannelijke wereldkampioen wielrennen, maar we zitten ook nog met de verschillende takken van de wielersport. Volgens wikipedia heb je het baanwielrennen, moutainbiken, veldrijden naast het wegwielrennen, maar hierin maakt wikipedia geen onderscheid tussen koersen en tijdrijden. Wel heeft het een mooie opsomming van toprenners die wel eens een seizoen in de regenboogtrui hebben mogen fietsen, Alfredo Binda, Rik van Steenbergen, Eddy Merckx, en een naam wie nog steeds fietst Peter Sagan. Hij is recordhouder met drie keer wereldkampioen, daar kunnen nog meer zeges bijkomen.
Iedereen maakt kans
Op de site wielerflits is de kalender en het parcours voor 2020 te lezen. De beklimming van de Martigny-Croix zal voor de mannen een uitputtingsslag worden, want een gedeelte heeft een stijging van meer dan 14%. De vrouwen krijgen de Petite Forclaz als beproeving. De ronde door het plaatsje Martigny zal naar verwachting net zo zwaar worden als mening criterium met veel afremmen en weer de gang erin krijgen. We kunnen stellen, wie op zo’n parcours kan winnen is een terechte wereldkampioen wielrennen.
Frappant hierin is dat het moeilijk te voorspellen is wie in 2020 de regenboogtrui pakt. Zal het dit jaar een tijdrijder zijn die een gigantisch hoog wattage kan trappen? Of een sprinter die precies op het goede moment weet aan te vallen zoals Peter Sagan dat kan? Of een ijzersterke klimmer die geen angst heeft bij het afdalen? Bij het WK koersen maakt iedereen kans, en dit maakt het ieder jaar opnieuw spannend.
Is de individuele tijdrit de top?
Voor veel wielerfans is de individuele tijdrit het belangrijkste en levert die discipline de ware kampioen af. De renner heeft geen hulp, het is alleen tegen de elementen. Tijdrijden is fietsen totdat het zeer doet en dan nog een flink stuk verder. In elkaar gedoken op een fiets, het lichaam kan amper ademhalen. Maar de atleet richt zich alleen op het punt waar hij of zij naartoe rijdt, want een gegeven is dat een tijdrijder van punt naar punt gaat.
De site touretappe schrijft makkelijk over het parcours, 4 kilometer klimmen en dan vlak, in z’n totaal is de hele rit 19,4 kilometer lang. Maar heeft die wielerfan die de individuele tijdrit als de top ziet gelijk? Iedere profrenner fietst die 19,4 kilometer binnen het half uur, maar is dat een half uurtje van pijn en kramp, een lichaam dat snakt naar rust en lucht? Misschien heeft die wielerfan wel gelijk, misschien levert de individuele tijdrit de ware wereldkampioen af. Geen excuses achteraf van ‘ik wilde de sprint aantrekken maar ik had het verkeerde wiel.’ Maar is het bij de individuele tijdrit duidelijker en zegt de renner ‘ik kwam tekort de ander was beter’ zonder excuses.
De eeuwige roem
In Nederland gaat het verhaal dat de kersverse wereldkampioen de nacht erop in de regenboogtrui slaapt. Maar nog steeds is niet te tellen hoeveel mensen de felbegeerde trui als nachthemd mogen gebruiken. Eveneens op de site ‘wielerflits’ staat een hele lijst van categorieën renners die kans maken. Hierin een kleine opsomming, tijdrijden voor de elite mannen, tijdrijden voor de junior vrouwen, wegwedstrijd voor de beloften mannen, kortom er komen vele kampioenen. Daar bovenop nog los de veldrijders, waarin ook weer mannen en vrouwen zijn, en allerlei klassen op de baan. Ondanks dat er vele wereldkampioenen komen, en dat ieder jaar opnieuw, is de renner na het winnen een sportheld voor het leven. In België is de trots Greg van Avermaet, Olympisch kampioen in Rio en het jaar daarop winnaar van de koers Parijs-Roubaix. Het zou mooi zijn als hij in de week van 20 t/m 27 september in Zwitserland in topconditie is. Een regenboogtrui zal hem goed staan, en op 28 september stellen we hem de vraag of je er lekker in kan slapen. Ook nog wereldkampioen worden zal knap wezen met daarbij in acht genomen dat Greg van Avermaet nog steeds Olympisch kampioen is. Door het coronavirus was Rio immers de laatste keer Olympische zomerspelen, dus Greg van Avermaet heeft nog steeds de titel Olympisch kampioen.
Gaat het WK wielrennen in 2020 toch wel door?
We leven in onzekere tijden. Anderzijds weet iedere wielerfan dat niet één seizoen precies volgens het draaiboek verloopt. Soms moet in Parijs-Nice een etappe in de Alpen ingekort worden wegens sneeuw op de weg. Dan is er weer tijdens een tour of koers een demonstratie met een bijbehorende wegblokkade die de doorgang van de renners beletten. In die vele jaren dat wielrennen bestaat is er altijd wat, en ieder seizoen opnieuw. Het seizoen van 2020 heeft als kenmerk het niet doorgaan of uitstellen van dagkoersen en wielerrondes als gevolg van een virus. Hierdoor tobben we met twee zaken voor eind september. Is er dan geen virus in Zwitserland, is het genoeg onder controle om het WK wielrennen door te laten gaan? En is de agenda van de renners dit najaar niet te vol? Veel wielerrondes zijn immers uitgesteld naar dit najaar. Het zal sneu zijn als enkele toppers niet zouden deelnemen aan het WK omdat zij elders koersen of te moe zijn. Uiteindelijk zijn wij wielerliefhebbers, en wij laten ons een evenement niet zomaar afnemen. We houden hoop, misschien is er eind september wel een vaccin of is het virus helemaal weg, en zien wij dan de beste renners ter wereld een week lang strijden om de wereldtitel. Daarna krijgt hij of zij de felbegeerde regenboogtrui en de eeuwige roem. Een vol jaar lang mag zo’n wielrenner aan iedereen laten zien dat hij of zij de absolute toprenner is.
Nooit is er een discussie over, diegene die de regenboogtrui mag dragen is de beste ter wereld, en zo gaat die renner ook nog de geschiedenisboeken in.